2010-05-20 09:34 | 0 kommentarer

 

Kennelhosta är ett samlingsnamn på flera olika smittämnen som orsakar hosta hos hund.

 

Hostan insätter ofta akut med kikhosteliknande symptom, djurägaren ofta tror att något fastnat i halsen på hunden. I många fall blir hostan så kraftig att vitt slem hostas upp eller hunden till och med kräks. Flera virus och bakterier kan orsaka kennelhosta, vissa ensamma, andra i kombination. Den viktigaste bakterien är Bordetell bronchiseptica (B. Bronchiseptica) och de viktigaste virusen är hundens parainfluensavirus (CpiV) och till viss del även hundens adenovirus typ 2 (CAV-2).

Smittspridning
Smittan överförs framförallt via direktkontakt men kan också ske genom t ex gemensamma vattenskålar. Kennelhosta sprids framförallt genom utställningar, tävlingar samt genom dagis och andra täta hundkontakter. Virusen smittar framförallt under den första hostveckan medan  bakterien kan utsöndras i 3-4 månader efter genomgången infektion.

Sjukdomsförlopp
Inkubationstiden för kennelhosta är 4-10 dagar. De flesta hundar har en febertopp precis i början av sjukdomen, men har sen normal temperatur (vilken för hund ligger mellan 38-39grader Celsius). Hosta i varierande grad under 5-10 dagar för att sedan tillfriskna helt. Vissa hundar hostar i upp till 2-3 veckor. I sällsynta fall kan hunden drabbas av en sekundär infektion med bakterier och få lunginflammation. Hunden får då ett kraftigt påverkat allmäntillstånd och ofta feber igen.

Behandling
I de allra flesta fall tillfrisknar hunden utan behandling. Om hunden har mycket kraftig hosta kan hostmedicin ges. Det är bra att kontrollera temperaturen på hunden dagligen. Om hunden får ytterligare febertoppar eller blir allmänpåverkad bör veterinär kontaktas.

Hos veterinären
Om din hund har hosta berätta detta på telefon och anmäl dig i receptionen innan du tar med hunden in. På detta sätt kan ni placeras direkt på ett rum för att minimera smittspridning till andra djur på kliniken. (Detta gäller även andra potentiellt smittsamma sjukdomar som t ex diarré).

Ofta ställs diagnos genom en typisk berättelse från djurägaren i kombination med en klinisk undersökning. Ibland behöver man göra ytterligare undersökningar som att t ex odla bakterier. Det finns även möjlighet att mäta antikroppar 5-10 dagar efter hostan börjat. Dessa antikroppar försvinner dock snabbt ur blodet.

Profylax
Vaccin finns mot kennelhosta. Vaccinering rekommenderas om hunden deltar i tävling eller utställning, vistas på pensionat eller kennel. Vaccinering bör även övervägas om hunden bor i ett hundtätt område och träffar mycket hundar, t ex i storstockholm. Vaccin mot kennelhosta ger inte ett hundraprocentigt skydd mot smitta, men om hunden ändå blir sjuk förkortas sjukdomstiden  och symptomen blir mildare. Genomgången sjukdom skyddar inte hunden från att drabbas igen. En hund som hostar skall naturligtvis inte träffa andra hundar.

Källa:
Klara Ringborg, leg vet
Djurkliniken Roslagstull


2010-05-20 09:34 | 0 kommentarer

 

Tänk dig sitta instängd i en bastu och inte kunna ta sig ut och tempraturen bara stiger & stiger. Så tänk till en extra gång innan du lämmnar din hund i bilen.

MVH

Working Dogs Märsta

 

Temperatur i bilen

 

Tidpunkt

Utetemp.

Väder

Temp. i bil

08:30 + 14 C Skugga + 19 C
09:30 + 18 C Skugga + 38 C
10:30 + 20 C Blandat + 47 C
11:00 + 20 C Sol + 58 C
12:00 + 23 C Sol + 62 C
13:30 + 22 C Sol + 85 C


Lämna inte hunden i bilen! Som man tydligt ser i tabellen ovan blir det olidligt varmt i bilen även om den står i skuggan. Detta gäller även om bakluckan står på glänt eller när fönstren är nedvevade. Dessutom flyttar solen på sig och man kan ha en uppfattning om att bilen fortfarande står i skuggan, trots att så inte är fallet.

En hund tål inte hög värme under lång tid utan att få värmeslag. Om du har otur kan din hund drabbas av livshotande skador. Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag ta direkt kontakt med en veterinär!

Rädda hundliv!
Om du ser en hund som far illa i bilen, har transportstyrelsen en SMS-tjänst där du kan få namnet på ägaren direkt på mobilen. Via namnet är det lätt att hitta ett telefonnummer och ringa ägaren. Slå in bilens registreringsnummer och skicka till 72503. Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per skickat sms

 

                           

 

Skapa en gratis hemsida du också!
Cybersite.se skapar du hemsidan snabbt och enkelt med färdiga designmallar

«maj 2010»
måntisonstorfrelörsön
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Senaste inlägg
Nu har säsongen börjat!
Vi har nu Swish!
O.B.S!
Nyhet!
Stor Nyhet!
Äntligen!
Strikt hundägaransvar
Kennelhosta
Temperatur i bilen

Arkiv
2016
2014
2012
2011
2010
  •    Juni
  •    Maj
  • Skaffa en gratis hemsida på Cybersite.se